dilluns, 5 de desembre del 2011

Genoma: el mapa de la vida

Benvolgut alumnat!

Donem la benvinguda als alumnes de Biologia i Geologia (català) de 4t d'ESO, que també els hi he comentat que hi ha un blog molt interessant anomenat lapomadenewton.blogspot.com . Veurem si també satureu el correu de tants comentaris i aportacions que feu.

Per començar us deixo un link on es pot veure com és la molècula de DNA:

http://www.elmundo.es/ciencia/genoma/graficos/grafico3.html

Si cliqueu a la part de la fletxa (dreta, a dalt) on posa "avanzar", veureu com la molècula de DNA es cargola i recargola sobre sí mateixa per tal de fer que hi càpiga la major quantitat d'informació possible en el menor espai.

I al final, la resposta a una de les preguntes que hem fet avui a classe: quina quantitat de DNA i pot haver en una cèl·lula del nostre cos?

Fins aviat!

PD: Heu trobat ja quantes cèl·lules tenim al nostre cos?

dissabte, 3 de desembre del 2011

¿És important saber formular bé?

Benvolgut alumnat!

Pràcticament ja hem acabat el primer trimestre. Hem vist moltes coses, entre elles la formulació orgànica, que no ha acabat d'anar del tot bé, vistos els resultats dels exàmens. Potser no tots ho fareu servir a la vostra vida quotidiana, però tenir unes bases de formulació, tant orgànica com inorgànica, pot anar bé. I si no us ho creieu, mireu aquest vídeo:

http://www.youtube.com/watch?v=xwP9yKuZdUs

"Ácido clorhídrico"? "Sulfato de cloro o de sodio"? "Gas amarillo?" Veurem si tot això és correcte. De moment estudieu, que com més ho feu, menys probabilitats de "liar-la" tindreu!

Fins aviat.

dijous, 24 de novembre del 2011

Química orgànica i... futbol!!

Benvolgut alumnat!

Espero que esteu bé després de l'examen d'ahir i la "intro" d'avui de la formulació de compostos inorgànics.

Per acabar amb la formulació orgànica i veure algunes de les seves aplicacions estava pensant en relacionar aquesta branca de la química amb algun tema que us interessi a uns quants... i pensant, pensant, i buscant, buscant he trobat aquest joc de les 7 diferències:


Què? Que no trobeu diferències? És normal que no en trobeu: la imatge de la dreta és una pilota de futbol, de les antigues; ara són d'una altra manera, però fins fa uns anys tenien aquesta estructura: pentàgons de color negre amb hexàgons de color blanc. La imatge de l'esquerra té la mateixa estructura, però no està feta de cuiro, sino que està feta d'àtoms de carboni i hidrogen! Aquesta molècula tan especial que té forma de pilota de futbol es diu fulerè C60 (perquè té 60 àtoms de carboni, sino us ho creieu conteu-los), i en algun lloc també he vist el nom de futbolè, potser més addient.

Us deixo un link on hi ha més informació sobre aquest compost i les seves aplicacions:

http://gmnmaster.blogspot.com/2011/03/fulerenosy-harold-kroto.html


Compostos orgànics n'hi ha milions i milions i nosaltres n'hem vist una petita part.

Fins aviat!

dimecres, 16 de novembre del 2011

Formulació orgànica

Benvolgut alumnat!

Ja queda poc per a l'examan de formulació orgànica. Com us he comentat avui a classe, us deixo un link on hi ha teoria sobre la formulació (orgànica i inorgànica) i també exercicis per fer.


Si aneu a www.youtube.com i escriviu al buscador expressions com "molécula de propano", "molécula de benceno", "molécula de ciclohexano" o "molécula de ácido etanoico" (o la que se us acudeixi!) us sortiran aquestes molècules visualitzades en 3 dimensions i així podeu tenir més clar com són en realitat.

Fins aviat!