dimecres, 2 de gener del 2019

Científics amb història: l'experiment de Martí i Franquès

Filosofo una mica: vivim en un mon en el que anem de bòlid, sense temps d'assaborir el significat de moltes coses quotidianes. Introdueixo això perquè durant 6 anys, ja fa temps, vaig estar anant diàriament a la Facultat de Ciències Químiques de Barcelona per obtenir la meva llicenciatura; si no sabeu on és aquesta facultat, l'adressa que cal que busqueu és carrer Martí i Franquès. Mai vaig parar-hi atenció, al nom del carrer; suposo que el fet de passar-hi cada dia no feia despertar la curiositat sobre aquest nom...

Dècades més tard, quan la meva filla gran estava a l'Escola de primària, fent una investigació sobre Ciència, vaig estar comentant el procés de la investigació amb la seva mestra, la Marta López; li va deixar un còmic biogràfic de la vida d'Antoni de Martí i Franquès, també conegut com a Martí d'Ardenya, com a exemple de científic català que va contribuir al desenvolupament de la Ciència al nostre país. La Marta ens va deixar aquest llibre perquè el seu avi va ser l'Antoni Quintana i Marí, biògraf de'n Martí i Franquès.


Amb la lectura del còmic, que és el que ens va picar la curiositat, i tirant del fil, hem pogut comprovar com a la terra natal de'n Martí i Franqués, les comarques de Tarragona, sí que el recorden, amb el nom d'un institut, carrers, plaques, etc... i hem trobat un petit vídeo on es fa una recreació d'un dels seus experiments més celebrats i importants:

Vídeo: l'experiment de Martí i Franquès sobre la composició de l'aire (5 min.)

Un experiment que en algun moment m'agradaria reproduir al laboratori de l'institut, només que cal que busqui on puc trobar el "fetge de sofre" necessari per a la reacció que ens proposen al vídeo.

Agraïments: a l'Ariadna, pero compartir el seu aprenentatge amb la seva família; a la Marta, per compartir la seva passió per l'ensenyament i la Ciència; a la Universitat Rovira i Virgili, per aquest interessant vídeo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada