Aquest curs hem tingut sort al sorteig de l'Escolab on molts centres d'investigació d'arreu de Catalunya ofereixen tallers, visites i activitats a les escoles i instituts. Sense saber molt bé de què tractarien ni la visita ni els continguts, ens va tocar l'activitat organitzada per l'Institut de Física d'Altes Energies, IFAE, a la Universitat Autònoma de Bellaterra, i cap allà hem anat amb els nostres alumnes de 4t de Física i Química i de Ciències Aplicades.
Prèviament, i per iniciativa del centre de recursos pedagògics CESIRE, hem tingut diferents trobades entre el professorat d'alguns dels instituts i els professionals que treballen a l'IFAE, per conèixer el contingut de la visita i elaborar algunes activitats i així aprofitar més la visita i donar-li més sentit, abans, durant i després.
Dimarts 26 de febrer de 2019 vam quedar amb els alumnes a l'estació de rodalies Renfe de Montmeló per anar a Cerdanyola-Universitat, un trajecte d'uns 13 minuts (sortida 8:26, arribada 8:39). Un cop a la UAB, vam agafar un bus i abans de les 9.00 ja érem a la seu de l'IFAE. L'encarregat de comunicació del mateix IFAE, en Sebastián Grinschpun, que ja el coneixíem de les trobades per preparar els materials didàctics, és el que ens va rebre i ens va fer una xerrada introductòria molt interessant sobre qui hi treballa i què es fa a l'IFAE, juntament amb el plantejament d'algunes de les preguntes que els científics intenten respondre.
Un cop acabada l'activitat vam esmorzar i després ens vam dirigir a la sala on se'ns plantejarien uns reptes relacionats amb el model estàndard de física de partícules.
No recordo que a l'institut o a la facultat, quan jo era estudiant, m'expliquessin aquest model. Actualment, a 3r i 4t d'ESO, parlem d'àtoms i de quines peces els formen (les partícules més petites: electrons, protons i neutrons) i que combinacions d'aquestes, donen lloc als 118 elements de la Taula Periòdica. Però hem d'anar més enllà i saber que el model estàndard ens diu que aquestes partícules "més petites" estan compostes per d'altres "encara més petites": quarks, bossons, etc...
Els reptes proposats consistien a contestar una sèrie de preguntes i esbrinar quines són les regles que permeten construir les diferents partícules i com interactuen entre elles. Ens vam posar en 3 grups, cadascun amb un repte diferent: el de la massa, el de la càrrega i el de la Taula Periòdica.
Les peces de Lego representen la "sopa" primigènia instants després del Big Bang. Un cop resolts aquests reptes, després d'una hora de muntar i desmuntar les diferents "construccions" demanades a partir de les instruccions dels reptes, els portaveus dels grups van sortir a exposar les seves conclusions. Vam comptar amb l'ajut del Dr. Pere Masjuan, que a part de transmetre'ns la seva passió per la Física, va ser capaç de fer les preguntes adequades per a que les resolucions dels reptes tiressin endavant. Aquí podem veure alguns dels valents i valentes, just abans de ser felicitats per en Sebastián i en Pere, per les seves brillants conclusions.
Finalment vam poder acabar la jornada visitant el Taller d'Enginyeria, on es fabriquen algunes peces per telescopis i altres encàrrecs. Vam poder veure la sala grisa i la sala blanca, entre d'altres instal·lacions. La Laia Cardiel va ser la encarregada de mostrar-nos aquesta part de l'IFAE.
La visita ha estat molt ben valorada a posteriori per l'alumnat i professorat. Intentarem repetir el curs vinent amb les noves generacions. Finalment només donar les gràcies al Sebastián, el Pere i la Laia per la seva acollida i el seu entusiasme per la ciència i per la seva feina!
Lloc de trobada pels que tenim curiositat i ens agrada la CIÈNCIA i la seva DIVULGACIÓ, sobretot a les aules de l'ESO. Hi trobareu activitats, pensaments, projectes, vídeos, pràctiques... sorgits del dia a dia a les classes, d'emails, de converses i d'altres formes de COMUNICACIÓ. Potser se'ns obrirà alguna porta, o ens confondrà, o ens ajudarà en el camí, o ens farà dubtar... és a dir, LA VIDA. Tu també pots aportar el que vulguis, siguis de l'espècie que siguis. twitter.com/lapomadenewton
dimarts, 26 de febrer del 2019
Física i/o Química? Model estàndard a l'IFAE
Etiquetes de comentaris:
4t ESO,
Científics,
Física,
Química,
Sortida
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada