diumenge, 11 de novembre del 2012

Moviment, forces, herois i més preguntes!!!

Benvolgut alumnat!

Veig que alguns de vosaltres visiteu el blog però sou tan tímids que no deixeu comentaris. Bé, canviaré la tàctica i uns "picaré" amb algunes preguntes sobre el que hem vist avui a classe.

Però abans de les preguntes, recordem la gesta del nostre amic Felix Baumgartner, l'heroi austríac de la física que va batre alguns records mundials amb la seva caiguda lliure. Suposo que ja l'heu vist però us deixo el vídeo de la seva proesa.

http://www.youtube.com/watch?v=FHtvDA0W34I

A l'examen de fa uns dies us vaig preguntar sobre si els càlculs de la notícia coincidien amb els vostres càlculs. Ens deiem que es va llençar des de 39.000 metres d'altitud i que als 40 segons de caiguda lliure tenia una velocitat de 1.173 Km/h. Si apliquem la fòrmula v = v0 - gt ens donaria que la velocitat que tindria seria de 392 m/s. Si passem els 1.173 km/h a m/s ens dona 325,8 m/s. Per què aquesta diferència? Algú sap la resposta?

Més preguntes! Avui hem parlat de les forces gravitatòries i han sortit molts noms. La primera pregunta és: quin dels personatges que hem anomenat va dir allò "E pur si muove!". I què vol dir aquesta frase?

Una altra pregunta: com es diu la galàxia on vivim? Ja ho sabeu? Què ràpids! Però, per què es diu així?

Ens veiem! Fins ara.

2 comentaris:

  1. L'aspecte lletós de la part central de la nostra galàxia observada a ull nu des de la Terra en va originar el nom de Via Làctia, és a dir camí de llet, com s'explica al mite d'Hera i Alcmene.

    ResponElimina
  2. Jo no eh aconseguit trobar la resposta al nom de Via Làctia, però eh trobat una informació molt interesant.
    Que es la següent: diuen que uns investigadors de l'Institut del Telescopi Espacial(Estats Units), han pogut calcular que Andromeda i la Via Lactia s'atrauen a una velocitat de 400.000km/h (suficient com per arrivar de la Terra a la Lluna en una hora). I les dos galaxias colisionaran d'aqui a 4.000 milions d'anys, formant una nova galaxia.
    Això si el Sol no es veura afectat, solament canviaria la seva posició, provablement quedi més allunyat del centre galàctic.

    I la meva pregunta es: Això es veritat? I si es veritat, el nostre planeta seguiria a la mateixa distància del sol o tambè canviaria de posició com el Sol?

    ResponElimina