diumenge, 19 d’agost del 2018

Grottes des Canalettes: química a les coves a la Catalunya Nord

Aquesta setmana d'agost hem estat, com cada any, amb uns amics de camping, per compartir uns dies de vacances. En aquesta ocasió hem anat a Vernet-les-Bains, on hem tingut l'ocasió de fer excursions i veure llocs interessants. Una de les visites ha estat a unes coves molt aprop d'on ens allotjàvem: www.grottescanalettes.com .

La visita és molt interessant, ja que la cova és molt gran i amb diverses cambres o parts molt diferents però d'una gran bellesa; hi podem trobar estalagtites, estalacmites, columnes, excèntriques, etc... No m'he pogut estar de fer unes quantes fotos per a que us en feu una idea:


La part més "química" de la visita està present quan arribem a una de les zones on hi ha un petit llac, al fons del qual els diversos minerlas formen agrupacions curioses, com si es tractés de coliflors. Aquestes agrupacions són cristalls de carbonat de calci (CaCO3) i tenen aquest aspecte:


D'altra banda el color d'algunes de les columnes, estalagtites, etc... és degut a la presència d'algun element o no en el compost que les forma, de manera que obtenim diferents colors:


Al final de la visita i després d'un audiovisual de 22 minuts projectat sobre la pedra, la visita acaba amb un petita exposició amb dades interessants sobre l'aigua i el seu paper en la creació d'aquestes coves; entre d'altres informacions, s'indica que Lavoisier va sr que li va descobrir (com a compost químic, s'entén); que Gay-Lussac, Dalton i Avogadro són els que la van anomenar; i que el filòsof Plató, en el seu "Llibre VIII de le Lleis", ja parlava de protegir-la i castigar els infractors que la contaminessin o malbaratessin.


Com a última curiositat, es comenta que si la Terra tingués el tamany d'una taronja, l'aigua de la que disposaríem equivaldria a una gota repartida per tota la seva superfície: veurem si algú és capaç de comprovar aquest càlcul!

Per cert, imprescindible anar abrigat, ja que la temperatura de dins és d'uns 14 ªC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada